Εκπαιδευτικό λογισμικό Scratch

scratch

scratch

scratch-dance2Τι είναι;
Το Scratch (https://scratch.mit.edu/) είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού, που αναπτύχθηκε στο MIT Media Lab που βρίσκεται στο Ινστιτούτο τεχνολογίας Μασαχουσέτης. Το Ινστιτούτο τεχνολογίας Μασαχουσέτης είναι ένα πανεπιστήμιο στην πόλη Καίμπριτζ (Cambridge) της πολιτείας Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα, πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.

πως δουλεύει;
Το Scratch διαθέτει γραφική γλώσσα προγραμματισμού με την οποία καθιστά πιο προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 8 ετών και άνω), τους εφήβους και άλλους αρχάριους προγραμματιστές.

Τι μπορώ να φτιάξω με το Scratch;
Τα προγράμματα που αναπτύσσει κανείς με το Scratch μπορούν να είναι πλούσια γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθούν γραφικά, κινούμενα σχέδια, μουσική και ήχοι. Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α. Επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί τις δημιουργίες του στο διαδίκτυο (http://scratch.mit.edu/) όπου υπάρχει ζωηρή κοινότητα χρηστών απο όλο τον κόσμο.

Μπορώ να εκτελέσω τα προγράμματα που έχω κάνει σε άλλους υπολογιστές ή/και έξυπνα κινητά;
Τα προγράμματα μπορούν να εκτελεστούν μόνο μέσα από το περιβάλλον του Scratch, άρα προϋπόθεση είναι να υπάρχει στον υπολογιστή που θέλουμε να τα εκτελέσουμε.
Σε έξυπνα κινητά δεν υπάρχει ακόμα αυτή η δυνατότητα. (εναλλακτική λύση: appinventor)


Εγκατάσταση και πρώτα βήματα