100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

????????

Μ.Α 76

 100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καταστροφή του ελληνισμού της Μ. Ασίας το 1922, αυτής της μελανής σελίδας στην ιστορία του έθνους μας. Οι μαθητές του Γυμνασίου Πετριάς θέλοντας να γνωρίσουν σε βάθος τα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου   μελέτησαν τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της εποχής αυτής μέσα από μαρτυρίες, εικόνες, λογοτεχνικά  και ιστορικά κείμενα. Ήρθαν σε επαφή με πτυχές της ζωής των Μικρασιατών πριν από την καταστροφή μέσα από διηγήσεις, φωτογραφίες, συνταγές, χορούς και τραγούδια. Γνώρισαν  την τραγωδία που βίωσαν χάνοντας όλα όσα είχαν δημιουργήσει ,αλλά και το νέο τους ξεκίνημα σε μια άγνωστη πατρίδα.

  Δημιούργησαν δικές τους εικόνες, ζωγραφιές  και κείμενα που εμπνεύστηκαν  από αυτό το ταξίδι στο παρελθόν και ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους με τη χορωδιακή και χορευτική ομάδα του σχολείου μας.

 Στην προσπάθειά τους αυτή  συμμετείχαν  στην εκδήλωση της ΔΔΕ Πέλλας  «100 χρόνια μνήμες»  στις 6-5-2022 στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας.

 Επίσης θα παρουσιάσουν στο χώρο του Γυμνασίου Πετριάς τη συνολική τους δουλειά σε μια εκδήλωση μνήμης.

 Τέλος θα συμμετάσχουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν τα εξής σχολεία: Γυμνάσιο Πετριάς, Γυμνάσιο και Λύκειο ΣκύδραςΓυμνάσιο και Λύκειο Καλής.

 

Ψηφιακό βιβλιαράκι με φωτογραφίες από τη Σμύρνη και αποσπάσματα από ποιήματα:

http://www.storyjumper.com/book/showframe/131719222/62603ebb54f1a

 

Ψηφιακό βιβλιαράκι με Μικρασιάτικες συνταγές: